PRAKTYKI KLASY IIA W RESTAURACJI SZAFRAN
Czytaj więcej!KLASA 1A POZDRAWIA WAKACYJNIE NA OSTATNICH SŁODKICH PRAKTYKACH W TYM ROKU
Czytaj więcej!KLASA IE ŻYCZY WSZYSTKIM MIŁYCH I SŁODKICH WAKACJI
Czytaj więcej!ZWIEDZANIE PRALNI HOTELOWEJ
Uczniowie klasy 3a -pracownik pomocniczy obsługi hotelowej - mieli okazję odwiedzić pralnię hotelową znajdującą się na teranie Wojskowych Zakładów Lotniczych nr 2 w Bydgoszczy. Po pralni oprowadzała nas Pani Beata Plucińska, pokazując nam pralki o różnym stopniu załadunku 15, 17 i 40 kg, suszarki mechaniczne (mokry wsad) 10 i 30 kg, sposoby czyszczenia filtrów, usuwania plam zarówno z bielizny pościelowej jak i stołowej. Uczniowie mieli również okazję przepuścić pościel przez maglownicę. Wycieczka była bardzo ciekawa i pouczająca. Uczniowie zdobyli nowe umiejętności i doświadczenia zawodowe.
OGÓLNOPOLSKIE GASTRO WARSZTATY POD HASŁEM " ŚNIADANIE NA TRAWIE"
W dniu 19 maja 2023 roku uczniowie klasy 3b - w zawodzie kucharz mieli okazję uczestniczyć w Ogólnopolskich Gastro Warsztatach pod hasłem " Śniadanie na trawie" zorganizowanych przez Zespół Szkół Gastronomiczno- Hotelarskich w Bydgoszczy. Mogli uczestniczyć w oczyszczaniu i rozbiorze dzika, a następnie wykonać proste wędliny. Pod okiem Pana Dawida Gotowalskiego - obsługiwali ekspres i przygotowywali świetną kawę. Mogli również zobaczyć etapy produkcji masła i serów. Po zakończeniu części warsztatowej uczestniczyli w wspólnym spożywaniu przygotowanych wyrobów i części integracyjnej. Każdy uczestnik otrzymał dyplom.
Czytaj więcej!ZAJĘCIA PRAKTYCZNE - PRACOWNIK POMOCNICZY OBSŁUGI HOTELOWEJ
Czytaj więcej!ZAJĘCIA PRAKTYCZNE – CUKIERNIK
Cukiernicy klasy 2a poczuli smak świeżych owoców dlatego sporządziliśmy roladę biszkoptową z malinami i kremem malinowym oraz deser z malinami i serkiem mascarpone!!!
Czytaj więcej!ZAJĘCIA PRAKTYCZNE - CUKIERNIK
Cukiernicy klasy 2a nie marnowali czasu bardzo prężnie działającą ucząc się przekładania różnych ciast. Wykonali ciasto "Fiona" - biszkoptowe z musem owocowym, delicjami, pianka śmietankową oraz galaretką i owocami. Na koniec sporządzili babkę trójniak z polewą czekoladową. Najlepsza czynność kończąca każde zajęcia to ocena organoleptyczna!!!
Czytaj więcej!ZAJĘCIA PRAKTYCZNE - CUKIERNIK
Sporządzenie wyśmienitego sernika jest nie lada gratką, ale Cukiernikom z 2a udało się sporządzić coś wspaniałego. Sernik biało-czarny wyszedł wyśmienity!!!
Czytaj więcej!PRZYGOTOWANIA DO EGZAMINÓW ZAWODOWYCH -PRACOWNIK POMOCNICZY OBSŁUGI HOTELOWEJ
W dniu 12 maja uczniowie w zawodzie: pracownik pomocniczy obsługi hotelowej z klasy 3 a - w ramach praktyk zawodowych - udali się do Kujawsko-Pomorskiego Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego Nr 1 im. L. Braille'a w Bydgoszczy, w którym znajduje się Ośrodek Egzaminacyjny dla Hotelarzy.